A házhozszállítás már 19.500,- Ft felett ingyenes, csomagpontra vagy csomagautomatába már 990 Ft-tól!

Blog

AZ ILLÓOLAJOK MINŐSÉGE

2015-09-22

„MI A KÜLÖNBSÉG A SOK 100%-OSNAK HÍRDETETT ILLÓOLAJ KÖZÖTT?MITŐL VAN AKKORA KÜLÖNBSÉG AZ ÁRUKBAN? MÁRKANÉV? MARKETING?”

Egy kedves látogatónk tette fel nekünk ezeket a kérdéseket, amit úgy gondoltam, hogy sokak számára érdekes és tanulságos lehet.

Az illóolajok minőségét és egyben az árát is a következők befolyásolják:

1, A termesztés helye: a természetes élőhelyén termesztett növény illóolaja a legmegfelelőbb.

2, A környezeti hatások: napsütéses órák száma, csapadék, termőtalaj, begyűjtés módja, pl. géppel vagy kézzel szedik, a begyűjtés ideje pl. csak hajnalban szedhető vagy egész nap.

3, A lepárlás, vízgőz desztilláció ideje, módja: sok illóolajat úgy állítanak olcsóbban elő, hogy kevesebb ideig desztillálják, pl. 4 óra helyett csak 1 órán keresztül. Így 4 óra alatt négyszer annyi illóolajat kapnak. Így azok a vegyületek, amelyek a 2. 3. és 4 órában szabadultak volna fel, nem kerülnek bele az illóolajba, ezáltal terápiás hatása csekély vagy egyáltalán nincsen.
Fontos, hogy első lepárlású legyen (ha másod- vagy harmad-lepárlású egy illóolaj, attól még 100%-os tisztaságú, de kevés vagy semmilyen terápiás hatással nem bír, csak illatosít). Olyan, mintha ugyanabból a tea filterből háromszor készítenénk teát, hát nem a harmadszorra kiáztatott filterből készült teát választanánk!
A lepárlással készült illóolaj nem tartalmaz semmilyen más anyagot (pl. oldószer), a növény alkotórészein kívül.

4, Számít a lepárló készülék kora, műszaki állapota.

5,Terápiás célokra csak kémiailag bevizsgált illóolaj használható. Minden terápiás célra használt illóolajnak, át kell esnie gázkromatográfiás vizsgálaton, ami a kémiai összetevők, vegyületek mennyiségét vizsgálja.(Ez a vizsgálat igen költséges!) Ha egy adott vegyületből túl kevés van benne, akkor terápiás hatása gyenge, vagy nincs. Ha túl sok van benne bizonyos vegyületekből, akkor veszélyes (akár egészségkárosító) is lehet, tehát szintén nem kerülhet forgalomba. Természetesen fontos figyelembe venni, hogy milyen kémiai összetevőről van szó.

Ha minden feltétel teljesül, akkor prémium minőségű, terápiás célra alkalmas illóolajat kapunk, aminek minden cseppje gyógyír. Az ára valóban sokkal magasabb, de sokkal többet is ér.