A kosarad üres!
Kosár Tovább a pénztárhoz
Kosár részösszeg: Ft
Már csak 20,000 Ft-ért kell vásárolnod és ingyen kiszállítjuk!

Ingyenes házhoz szállítás 20 000 Ft feletti vásárlás esetén

Aromaterápia

Az aromaterápia már ősidők óta ismert alternatív, holisztikus gyógymód, mely önállóan vagy más gyógymóddal együtt is alkalmazható. Az aromaterápiás kezelés során illóolajat, növényi olajat és aromvizet használunk terápiás vagy kozmetikai célokra. Az illó- és növényi olajok alkalmasak az egészség megőrzésére, a szervezet egyensúlyának fenntartására, helyreállítására, a jó közérzet biztosítására, betegségek megelőzésére, és testi, lelkibetegségek gyógyítására.
Az illóolaj aromás növények virágából, leveléből, héjából, gyümölcséből, kérgéből, gyökeréből, magjából vagy gyantájából kinyert aromatikus anyag.

Angol és francia irányzat

Az angol irányzat kevés illóolajat és sok növényi olajat használ, külsőleg. Elsősorban masszázst alkalmaz a test harmóniájának, egyensúlyának megőrzése céljából.

A francia aromaterápia terápiás céllal az illóolajat és a növényi olajat külsőleg és belsőleg is használja. A terépiás alkalmazás miatt fontos az illóolajok minősége és kémiai bevizsgálása.

A jó minőségű illóolaj kritériuma a termőföld, éghajlat, napsütéses órák száma, csapadék mennyisége, tengerszint feletti magasság, mikroklíma, illetve a szüret, begyűjtés ideje.
A morfológiailag azonos fajoknál (pl.: rosmarinus officinalis/rozmaring) különböző kémiai típusokat különböztetünk meg, amit kemotípusnak nevezünk és Ct- vel jelölünk. Pierre Franchom aromatológus beszélt először kémiai típusokról.

Az illóolajoknak többféle alkalmazási módja van. Elsősorban bőrön át, többnyire növényi olajjal keverve illetve belélegezve használjuk. Mivel az illóolaj szerkezetéből adódóan könnyedény átjut a bőr hámrétegén, az érhálózaton keresztül felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, majd a vér- és nyirokerek útján a teljes keringési rendszerbe kerül. Az illóolaj belégzéskor egyrészt az oxigénnel összekapcsolódva bekerül a tüdőbe, ahonnan továbbjut a véráramba és ezáltal a teljes szervezetre kifejti hatását, másrészt a szaglás bonyolult folyamatában, az illóolaj-molekulák közvetlenül a limbikus rendszerbe, a kognitív és logikus gondolkodás folyamatai helyett egyenesen az érzelmi és emlékező képességekre hatnak.

Öt érzékszervünk közül a legősibb kommumikációs képességünk a szaglás az, amelyet nem tudunk irányítani. Bizonyított tény, hogy a szaglóreceptorok által felfogott ingerekre jobban emlékezünk, mint bármilyen más ingerre, mivel a szaglólebenyig közvetlen pálya vezet. Bár a szaglólebeny az embernél jelentősen csökkent, megőrizte közvetlen kapcsolatát a limbikus kéreggel – s így az endokrin rendszerrel – az éhségérzettel, a szexuális vonzalommal, az érzelmekkel és emlékekkel.