A házhozszállítás már 19.500,- Ft felett ingyenes, csomagpontra vagy csomagautomatába már 990 Ft-tól!

Blog

Reggeli rituálé 7 lépésben

2023-03-20

Az ébredés utáni első mozdulatainkat rituálévá alakítani manapság divatos téma. Jó okkal: míg a későn fekvők az éjszakai nyugalomból ellopott pillanatokat inkább a kikapcsolódásra fordítják, addig a reggeli extra percek általában produktívabbak. Ahelyett, hogy azért hibáztatjuk magunkat, mert a nap végére nem tudtunk végezni összes feladatunkkal, érdemes kipróbálni egy másik technikát és kihasználni az új nap nyújtotta friss energiákat. Saját ritmusunkat mindannyiunknak magunknak kell megtalálnunk és kipróbálnunk – ez a néhány javaslat segítséget jelenthet ebben.

Hozzávalók :

  • 1 stopper, amivel a különböző feladatokra szánt időt mérhetjük.
    Tilos mobiltelefont használni, nehogy üzeneteink elcsábítsanak.
  • 1 ceruza és 1 füzet
  • Citrom illóolaj
  • Nemesbabér illóolaj
  • Teafa illóolaj
  • Vaníliás testolaj
  • Damaszkuszi rózsa aromavíz

1. Igyál egy pohár citromos vizet vagy teát

  illóolajok:  reggelente igyál friss citromos vizet vagy teát! Ezt előző este is előkészítheted, és már az ágyban megihatod. Energetizáló hatását egész testedben érezheted. Ezután fúj de az arcodat Damaszkuszi rózsa aromavízzel és élvezd a különleges, frissítő hatását.

2. Határozd meg fő céljaidat és tegyél is értük

Nehéz eldöntened, mit is akarsz valójában? Semmi pánik, fordítva ragadd meg a problémát: először a zavaró tényezőket vedd célba, majd olyan pozitív célokká alakítsd őket, melyekért már tehetsz valamit:

  • Fogyni akarok: többet sportolok, és jobban odafigyelek arra, mit eszek: tehát minden reggel 10 percet szánok sportra (futás, jóga, szobabicikli, …) + 10 percet arra, hogy főzzek valami egészségeset ebédre.
  • Szeretném, ha lenne időm olvasni: 10 percet szánok a könyvre, mely épp nagyon érdekel (bár annyira nem, mint a Netflix, épp ezért tartom fent a reggelt olvasásra).
  • Már nem szeretem a munkámat: minden reggel 10 percet töltök azzal, hogy leírom a jövőbeli munkám elképzelt tulajdonságait / végig gondolom hogyan szerzem meg / keresem a kérdéses munkát / átnézem a legutóbbi tréningjeimet / végig gondolom kik azok, akikkel találkozni szeretnék stb. Napról napra látni fogod, ahogy valami új kezd alakot ölteni.

Ebből már talán világos a lényeg. Fontos, hogy egyszerűen mindent írj le, hogy nyoma maradjon mindannak, amit teljesítettél, és így követni tudd az elvégzett munkát. Ez azt is jelenti, hogy kelj fel és ülj az asztalhoz: így máris más hangulatba kerülsz, könnyebben és jobban fog menni, , mintha az ágyban lennél.

illóolajok: Hogy könnyebb legyen felkelni, személyre szóló stimuláló illatkoktélt párologtass ( az ízlés az illatoknál is nagyon személyes dolog), mondjuk citrus alappal. (Citrus illóolajkeverék párologtatóba) Érdemes háromszor mélyet szippantani a nemes babérból, mely növeli az önbizalmat.

3. Meditálj!

Ne az ágyban meditálj, miután lenyomtad az ébresztőt, az nem ér (azért ne így ébredés után, mert nagy a rizikója, hogy újra elalszol). Ellenkezőleg, állítsd be az ébresztőt, így nem kell attól félned, hogy nem figyelsz az időre. Lámpát használj, mely megkönnyíti a meditációt, vagy egy könyvet, mely segít megidézni a meditációt, nem pedig egy appot, melyhez szükséges a laptop, vagy telefon, rajta az összes időfaló csábítással.

illóolajok: Előre készíts el egy kis keveréket Dr Baudoux ajánlása szerint, mely segíti elméd kiürítését.

A keverékhez szükség van:

  • 5 csepp római kamilla illóolajra
  • 5 csepp Ylang-ylang illóolajra
  • 10 csepp rózsafa illóolajra
  • 80 csepp barackmag olajra
  • vagy használd a Meditáció vagy a Zen illóolajkeveréket.

A keverék 3 cseppjét a talpívekbe és a solar plexusba és a harmadik szembe masszírozd!

4. Szabadulj meg a stressztől és a szorongástól

A meditáció után visszakerülsz a tengelyedbe és éberebb vagy, így könnyebben ráláthatsz arra, valójában mitől szorongsz, mi rejtőzhet a szokásos gondolatáramlás, a gyakori tagadás és hamis félelmek alatt. Itt a listaírás ideje. Vedd elő a füzetet és írj le:

3 dolgot, ami felderíti a napodat:

    • 3 valóban fontos teendőt a mai napra (és az időt, mely elvégzésükhöz szükséges lehet)
    • 3 dolgot, ami foglalkoztat, és a lehetséges megoldásokat (ezek lehetnek jövőben elérendő célok).
    • 3 dolgot, amire valóban büszke vagy. Ha ezzel nehézségeid támadnak, egy pszichológus vagy coach segítségét kérheted.

5. Hagyj időt a fürdőszobában!

Ha megajándékozod magad a magadra szánt idő luxusával, jelentősen csökken a mindennapi frusztráció érzése és az ebből fakadó stressz. Néha elég néhány perc, mely képes megváltoztatni mindent.

  • Kókuszolajjal öblítsd ki a szád.
  • A fogkrémhez adj egy csepp teafa illóolajat fertőtlenítő hatása miatt.
  • Zuhanyzás után szánj időt a bőröd hidratálására. Damaszkuszi rózsa aromavizet permetezz az arcodra, hidratáló tulajdonságai miatt. Ezután jojoba olajba 1 csepp balzsamos szuhar illóolajat vagy olasz szalmagyopár illóolajat cseppents a ránctalanításhoz (ha szükséges).

Ha vannak gyermekeid, most keltsd fel őket. Az új napirendemnek köszönhetően sokkal több időd jut ezekre a családi pillanatokra és kevesebb stressz ér, ami új színt visz ebbe az értékes reggeli időszakba.

6. Reggelizz együtt a családdal – lehetőleg nem édeset

Ekkor kezdődik a szokásos nap. Ezért alaposan számold ki, hogy mindenre legyen időd, amit korábban elterveztél. Ha elszámoltad magad, ne hibáztasd magadat, hogy túl lassú voltál, hanem értékeld mindazt, amit sikerült véghez vinned.

7. Este a pihentető alvás érdekében 15 perccel korábban feküdj le!

Használd ki ezt a 15 percet, hogy a lefekvésedből is saját rituálét alkoss!